Tânărul cu școală și șomajul

Şomajul în această lume este focalizat în jurul tânărului cu şcoală, iar soluţia pentru această situaţie este adaptarea sistemului educaţional la cerinţele de pe piaţa muncii – Mihai Tănăsescu,  reprezentantul României la FMI.

Pe românește, ce iese de pe băncile școlii nu prea se ”potrivește” cu ceea ce ar fi nevoie pe piața muncii. În termeni capitaliști, cererea și oferta nu se întâlnesc! Ce trebuie noi să înțelegem de aici:

1. Nu toţi absolvenţii de liceu trebuie să fie şi studenţi. Toţi trebuie să se dezvolte profesional şi uman, dar trebuie să admitem că poţi fi un bun meseriaş şi să-ţi asiguri un nivel de trai decent pentru tine şi familia ta fără însă a avea și o diplomă de universitate. În ultimii ani s-a conturat o tendinţă nesănătoasă prin care toţi părinţii doreau să-şi vadă copiii cu studii superioare. De aici a pornit şi „cursa înarmărilor” cu tot felul de hârtii și diplome.

1.1. Sistemul educațional, în special învățământul universitar, se poate adapta cel mai bine la piața muncii prin închiderea ”fabricilor de diplome”;

Înainte de toate însă, educația trebuie să (re)devină un bun public și nu o afacere aducătoare de profit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s