Cum rezolvi o problemă? Creezi alta!

Urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă zilele acestea în jurul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș. Și înțeleg că avem o problemă complexă: mandatul rectorului expiră în curând, astfel că e nevoie ca senatul universității să desemneze un ordonator de credite până la noi alegeri; numai că acest lucru nu se poate întâmpla pentru că senatul nu este legal constituit; pentru că Universitatea nu are o Cartă elaborată pe baza noii legi a educației; cartă care nu a putut fi elaborată pentru că profesorii români și maghiari de acolo nu se înțeleg de niciun fel. Ați înțeles? E încâlcită rău! 

Și atunci Guvernul României și Ministerul de resort s-au gândit să dea o mână de ajutor pentru a rezolva problema. Și ce au zis? Ah, nu vă înțelegeți voi acolo, nu-i nimic vă facem noi de aici de la București o facultate cu „programe în limba română, limba maghiară și limba engleză„. Ca să vă înțelegeți! Desigur, totul respectând litera și spiritul Legii Educaţiei Naţionale! 

Și ca să ne înţelegem și noi, așa cum spunea chiar ministrul ” această facultate nu rezolvă problema cartei „. Și nici problema neînțelegerilor dintre cadrele didactice din Târgu Mureș!

În interpretarea mea, din punct de vedere al politicilor publice și al procesului decizional, lucrurile stau cam așa: avem o problemă și ca să o rezolvăm nu facem altceva decât producem o alta! 

Chiar dacă nu rezolvă problema educațională, înființarea acestei facultăți „multiculturale” rezolvă totuși o altă problemă (politică): actuala coaliție de guvernare (PDL+UDMR) rămâne întreagă și continuă împreună! Ceea ce, trebuie să admitem este un lucru pozitiv: vom avea stabilitate politică și o guvernare responsabilă, nu vom arunca țara în haos!

PS.

Fragmentul din conferinţa de presă a ministrului educaţiei, în care el recunoaşte că pe vremuri a protestat împotriva unei situaţii similare de la Cluj Napoca, dar acum nu numai că nu protestează, ci din contră şi asta pentru că între timp a ieşit o lege nouă a educaţiei pe care el trebuie să o aplice, mi se pare savuros! Am şi salvat textul pentru analele istoriei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s