Ce nu poţi să repari trebuie schimbat

Privind scena politică autohtonă şi „tulburările” dintre PNL şi PSD plus aliaţii din USD întrebarea care se impune – apropo de titlu – este dacă USL mai poate fi reparat?

Această criză – manifestată prin declaraţii belicoase, ultimatumuri, mutări de şah – cred că a erodat suficient de mult încrederea între partneri, astfel încât, chiar dacă s-ar salva sau „repara” (printr-o minune), USL tot nu ar mai putea funcţiona ca în vremurile bune… Şi atunci, a continua în mod forţat o alianţă politică vizibil obosită, doar de dragul eventualelor procente electorale ce s-ar putea pierde/câştiga nu ar face altceva decât să prelungească agonia.

Şi chiar nu cred că merită acele procente electorale efortul. Nu avem la îndemână cercetări sociologice, însă, strict intuitiv, cred că, după aceste trei săptămâni, capitalul electoral al USL s-a erodat suficient. Lumea este sătulă de gâlceavă politică, de politică în general, aşa că brandul uselist e departe de victoria din 2012.  Aşadar pentru ce să mai păstreze aparenţele? 

Acest joc de a arunca pisica în ograda celuilalt – spune tu că mă dai afară ca să ies eu victimă – nu poate continua la nesfârşit. Nu poate continua pentru că efectul va fi ridicarea adversarilor în procente electorale. Pentru Băsescu şi compania (PMP) acest conflict în interiorul arcului guvernamental este o ocazie excelentă, primită gratis, de a acumula puncte.

Cine va avea curajul unei decizii ferme în această situaţie, va avea cel mai mult de câştigat. Părerea mea!

PS.

Situaţia de faţă este încă un exemplu că în România, guvernările de coaliţie nu pot funcţiona pe termen mediu şi lung. Toate formulele de acest gen (CDR, Alianţa Dreptate şi Adevăr, etc) au sfârşit-o rău, deci poate nu ar strica să ne gândim la o formulă de sistem electoral care să asigure o guvernare monocoloră; cu toate pericolele ce derivă de aici.

Reclame

Un gând despre “Ce nu poţi să repari trebuie schimbat

  1. ASA A FOST MEREU CU POLITICA O BATAIE PE INTERESE.SUNT DOAR 5 PARTIDE IN ROMANIA CARE AU SEDII PERMANENTE SI VREO 20 CARE AU SEDII SI ORGANIZATII DOAR ODATA LA 4 ANI LA ALEGERI DUPA PRICIPIUL IMPORTANT E SA PARTICIPI CA LA 1896 PE VREMEA LUI PIERRE DE COUBERTIN.NUMAI CONSILIERI POLITICI SI ASOCIATII GEN PRO DEMOCRATIA POT FACE REFORME DE SISTEM ELECTORAL PENTRU CA OAMENII SIMPLI FIE NU SE PRICEP , FIE SUNT DEZGUSTATI DE FENOMENUL POLITIC ORI DACA IES IN STRADA PE TERMEN LUNG POT FI VICTIMELE VIOLENTEI ORGANISMELOR DE STAT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s