Analiză de campanie – Euroalegeri 2014 (mai altfel)

Poate că ați observat, poate nu, dar suntem în plină campanie electorală pentru Parlamentul european. Este vremea pentru o scurtă, dar critică analiză; ale mesajelor și afișelor aflate în competiție pentru votul dvs.

 afis-psd

Alianța PSD-UNPR-PC vine cu un mesaj atipic pentru Stânga. Unii îi spun că e conservator, alții îl cataloghează drept tradiționalist. Cei mai răi spun că e de-a dreptul naționalist și neprogresist. Se periază în mod ostentativ (nu doar verbal, dar și vizual) sentimentul național: vai, ce buni suntem, dar și ce buni vom fi! Mândri că suntem români e pe toate gardurile! Și urmează o listă de realizări fie ale Guvernului Ponta, fie ale europarlamentarilor care își încheie mandatul. Plus niște imagini frumoase din Belarus și Polonia ca să fie foarte limpede pentru oricine de ce suntem atât de mândri.

În alte materiale, consultanții inspirați probabil din sălile de forță (și nu de curs) vor să ne bage pe toți în antrenamente. Urmează să Facem România puternică în Europa! Așadar, 4 serii de câte 15 repetări la biceps, urmează triceps și pe urmă celelalte grupe musculare.

În plus, că tot au fost sărbătorile de Paște, Alianța a lansat și un mesaj mai discret, e drept, dar cel puțin pe atât de înviorător, la propriu: USL trăiește! Continuăm USL! Asta este pentru fraierii care au ridicat pe culmi nemaiîntâlnite ale politicii o construcție politică cu picioare de lut.

PMP

La Partidul Mișcarea Populară (PMP) e tot cu antrenamente în forță. Ridicăm România, spun ei. Unde o ridică nimeni nu știe. Sau poate o fi vreun mesaj subliminal și vor să ridice PMP peste pragul electoral. Nici nu vreau să mă gândesc ce altceva ar mai putea ridica doamna Udrea & stafiile sale din afiș. În orice caz, prima femeie președinte wannabe și-a rupt din timpul ei prețios (după ce a supraviețuit cu bine săriturii cu parașuta) și a mers la mare. Să-și facă poze de colecție pentru facebook. Așa a ieșit poza cu Maimuța. Pardon cu Marinarul. Alții, mai (șugu)beți, au dat o altă accepțiune evenimentelor și au zis că Il presidente Băsescu s-a fotografiat cu parașuta. Decideți voi care variantă vă place mai mult.

PNL

PNL e plini de EuroCampioni. Și nu orice campioni, ci campioni la fapte (sperăm că nu penale)! Avem și două exemple concludente: Norica Nicolai este Eurocampioana demnității românilor (sic!), iar Adina Vălean, consoarta președintelui PNL, Crin Antonescu, este EuroCampioana tarifelor scăzute la roaming în UE. O și putem imagina pe doamna Vălean luptându-se la baionetă cu antenele de GSM și inginerii-zombi din telecomunicații. Bravo doamnelor! Uite așa am aflat că suntem și noi campioni la ceva. Că la Campionatul Mondial de fotbal nu ne-am calificat de multișor.

 PDL

PDL vine cu un mesaj mai intimist și ne aduce Europa în fiecare casă! Leading vocal este Monica Macovei și partitura sa anticorupționistă. Nu știu însă cum va încăpea biata Europă la noi acasă, vorba vecinului meu, care are doar o garsonieră de vreo 30 de metri pătrați. 

 UDMR

La UDMR e mare surpriză: vor să ducă Ardealul în Europa și nu în Ungaria! De la Borș se raportează că operațiunea de mutare a Transilvaniei a început deja chiar în prima zi de campanie: e o coadă lungă de camioane ungurești la graniță, toate încărcate cu saci cu pământ ardelenesc. Destinația: Amsterdam! Cică au primit comandă mare de pământ de flori pentru lalele. În rest, nimic nou pe frontul unguresc. Poate doar că pastorul Tokes va candida, în sfârșit, acolo unde îi este locul: în Ungaria, pe lista haverilor săi din FIDESZ.

 PNTCD

PNȚCD renăscut apără România ta! Nu știm foarte clar nici cine ne apără (o fi Bodu?), nici de cine ne apără și nici cu ce arme ne apărăm. Că de ruși, doar NATO ne poate salva.

Concluzie: slogane găunoase, afișe lipsite de imaginație; idei puține, dar fixe. Teme europene mai deloc, în schimb avem selfie-uri la grămadă și o porție zdravănă de gâlceavă mioritică. Ce mai, ne pregătim de alegerile prezidențiale! 

PS. Dintr-o regretabilă uitare, nu am făcut referire la campania Partidului Poporului lui Domnu Dan Senzaționalescu. Cetățean (auto)declarat al Vaticanului (doar Papa și Dumnezeu știu cum a reușit să obțină buletin cu adresa în Piața san Pietro), domnu Dan și-a făcut apariția într-un mare fel, într-un așa-zis DD mobil! De pe afișe, în schimb ni se sugerează să votăm cu suflet de Român. Dacă nu puneau accentul, ieșea cu suflet de Roman. Poate avea mai mult succes la public. La Vatican cu siguranță va fi însă apreciat…

ppdd

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s