Rugăminte pentru prieteni

Ce se întâmplă zilele acestea pe străzi, din punctul meu de vedere, nu e de mult despre „penali vs. anticorupți”. Cred că nu a fost niciodată. Decât, eventual, în capul unor naivi sau înfierbântați. În schimb este vorba despre „Guvernul meu vs. Guvernul tău”. Despre Guvernul PSD-ALDE vs. Guvernul Iohannis-USR-PNL-PMP. Când urlii din străfundul sufletului „Muie PSD” și „Jos Ciuma Roșie!” (sau te asociezi cu cei care propagă astfel de mesaje), e limpede că ai făcut pasul din zona civică spre cea partizană. Și atunci nu mai poți pretinde că participi la proteste civice. Ele sunt strict politice și sunt orientate anti-PSD, fiind alimentate de ura viscerală a unora împotriva PSD și de frustrarea altora că au pierdut alegerile din decembrie (și aici nu mă refer doar la alegători). 

Cum spunea Constantin Rădulescu Motru „ești din același grup, atunci lauda nu mai are margini; ești din celălalt grup, atunci ocara nu mai are margini!“. Cam asta se întâmplă și astăzi. Scuzați-mi expresia, dar e un dialog al surzilor.
Nimeni nu mai vrea să asculte. Fiecare vrea să își impună agenda proprie.Eliminarea adversarului cu orice preț a devenit scopul principal. Nimeni nu mai are dispoziție pentru armistițiu. Soluția de mijloc e mai departe ca oricând. 

Paradoxal, cei care strigă pentru statul de drept ajung să susțină, de fapt, un stat polițienesc. Pentru că, vă rog, să nu uitați nu lucru: Justiția din România este departe de a fi independentă și, așa cum o dovedesc foarte multe cazuri, ea este folosită în mod pervers – un fel de poliție politică – unii sau de alții ca armă împotriva adversarilor. Doamne ferește să ajungem să trăim într-o țară condusă niște procurori corupți și controlați de „sistem” (care pot aresta pe oricine și care nu dau socoteală nimănui). Ar fi mai rău decât să fim conduși de acești politicieni mult huliți. Și ar fi sfârșitul libertății noastre și a visului democratic.

O singură rugăminte am către prietenii de bună credință care citesc aceste rânduri și care au fost în stradă nu mânați de scopuri politice, ci din convingerea lor onestă: încercați să vă folosiți propriul creier, să gândiți și să folosiți informația, nu senzația și emoția. Încercați să verificați informațiile și încercați, oricât de greu ar fi, să vă deschideți mintea și spre explicațiile celor cu care nu sunteți de acord. Fără patimă și fără prejudecăți. Citiți textele de lege cu ochii voștri și nu vă luați după auzite sau interpretările altora. Dacă tot vă sacrificați din timpul vostru pentru a sta în frig, acordați-vă  30 de minute sau 1 oră în plus și citiți cu atenție textele incriminate. Încercați să le înțelegeți cu mintea voastră și nu interpretarea unora care se pricep la toate, pentru că, vorba  aia, atunci când nu știi nimic poți să faci orice.

Un singur lucru în loc de încheiere. Nu mai știu cine zicea că dezbinarea este o traumă istorică la români. Observ cu tristețe că afirmația este valabilă și astăzi și, din păcate, în ciuda faptului că ne credem mai frumoși și mai deștepți decât înaintașii noștri, nu am putut găsi leacul care să ne ajute să scăpăm de ea. Nici măcar „europenizarea” noastră nu ne-a ajutat prea mult.

Nu știu cum se va termina toată povestea asta, însă presimt că, în final, nimeni va câștiga cu adevărat, din contră, vom avea de pierdut cu toții, indiferent de care parte ne aflăm.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s